Utgang på turen
Følg skogsbilveien innover. Etter et veidele, fortsetter du bakken ned. Vinkler mot venstre ved bom og følger den brede skogsbilveien som benyttes til travtrening. Vær forsiktig når de trener hestene der. Fortsett innover til du kommer til turskilt merket Merramyra og Fjuktjenn. Ta stien inn til høyre.
Motbakke venter og etter flata er du snart ved Fjuktjenn
Stien stiger jevnt oppover til et utsiktspunkt der du i klarvær kan se svært langt. Stien flater etter hvert ut og snor seg fint mellom lyng og over bergnabber. Passerer over 3 plankebruer og videre i lett terreng fram til Fjuktjenn. Ved delet til nabokommunen er det satt opp trimkasse. Går du litt nordover, er det fint å raste ved en liten utstikker i tjennet, eller du kan fortsette til nordenden, der det er laget bålplasser oppe i en skrent.
Stien videre mot steinhytta
Når du står i sørenden av Fjuktjenn, tar du stien langs vannet. Stien snur sørover ved fjellrygg. Etter et tett område, tar du lia opp til venstre. Mot toppen møter du et hogstfelt, og tar høyre i første stidele. Stien er grei å følge over hogsten om du tar det litt rolig. Snart går det nedover i skogen igjen. Følger vestre kanten på en ås, og Steinhytta dukker opp foran deg ytterst på en skrent. Den er bygget på dugnad og her kan du gjerne ta deg en rast og en matbit.
Du fortsetter nedover mot dalen
Du går stien nedover vest for hytta og kommer straks til et stidele der du går høyre sti. Krysser snart over spor etter hogstmaskin og fortsetter stien. Bratt nedover. Krysser deretter over nok ett skogsmaskinspor, og over en trebru. Det går nedover og nedover i lia. Dette er en gammel sykkelløype. Etter et flatt parti går stien over et hogstparti. Ned til høyre kan du skimte veien du gikk innover.
Siste del
Du fortsetter nedover på en fin sti og kommer snart til en gammel kjerrevei like ved et jorde. Ta til høyre og første sti inn til venstre etter 60 meter. Snart krysses Fjuktjennbekken, og du kommer ut på veien. Ta til venstre og følg skogsbilveien tilbake til utgangspunktet.
Mer info om Urskog fort
Urskog fort er et lite og godt kamuflert sperrefort fra 1903. Det fikk en viktig forhandlingsrolle ved unionsoppløsningen i 1905. Fortet ligger på Dingsrudåsen ved Lierfoss. Mye av fortet ble ødelagt og delvis gjenfylt i 1906. Likevel kan en få en formening om hvordan fortet så ut. Deler er gravd opp og satt i stand, mye takket være Aurskog-Høland Rotaryklubb, så besøkende kan se noen av kanonstillingene, gangene og skyttergravene. Urskog fort fikk en heller ubetydelig rolle som festningsverk i norsk militærhistorie. Det var som forhandlingskort ved Karlstadforhandlingene at fortet fikk betydning.